equisimulator

Wat is de equisimulator?

Altijd al meer aandacht willen besteden aan je houding en zit tijdens het rijden? De Equisimulator is de ideale manier om gevoel te trainen zonder de invloed van je paard. Je wordt je bewust van je hele lichaam tijdens het rijden, waardoor de samenwerking met je paard eenvoudiger verloopt. Het belangrijkste communicatiemiddel tijdens het rijden is immers de houding en zit. 

De Equisimulator is geheel mechanisch. Het grootste verschil met automatische machines is dat deze niet is geprogrammeerd. Je brengt de machine dus zelf in beweging. De Equisimulator gaat over controle van het lichaam en het inzetten hiervan tijdens het rijden. Op de simulator train je de aangewezen spieren om een correcte beweging te maken. Je traint het spiergeheugen, waardoor je deze houding en bewegingen weer kunt toepassen tijdens het rijden. 

Trainen van houding en zit

In de paardensport is het belangrijk om harmonieus met je paard samen te kunnen werken. Eén van de meest belemmerende factoren is vaak de houding en zit van de ruiter. De ruiter weet niet goed hoe hij de beweging van het paard moet leiden. Hierdoor wordt het paard continue uit balans gebracht en begint het paard te compenseren. Dit compenseren kan zich op vele manieren uiten. 

Het is lastig om de houding en zit te trainen wanneer je op je paard zit. Met betrekking tot paardenwelzijn is het ook niet eerlijk om dingen uit te proberen op de gevoelige paardenrug. Werken met de zogenaamde ‘ trial and error’ is niet meer van deze tijd.  Er zijn daarnaast veel externe factoren aanwezig tijdens het rijden, waardoor het lastig wordt om de vinger op het probleem/de beperking te leggen. De Equisimulator kan de beperkingen en scheefheden van de ruiter in kaart brengen, zonder de externe factoren. Dit zorgt ook voor een groot deel bewustzijn van de beweging. De Equisimulator kan je het gevoel van de juiste beweging geven, doordat het de beweging van een paard nabootst. Gevoel kun je aanleren en wat je kunt aanleren, kun je trainen.